Самият министър твърди, че е разбран погрешно

Димитър Главчев няма да освободи вътрешния министър Калин Стоянов, въпреки настояванията за това. Самият Стоянов пък обяви, че няма намерение сам да се оттегля.

Главчев след срещата с Радев: Имам готовност да продължа да бъда служебен премиер

На влизане в Министерския съвет днес Димитър Главчев беше лаконичен по въпроса за съдбата на Калин Стоянов. Запитан какво прави с вътрешния министър Калин Стоянов, Главчев каза: „Нищо”.

Самият Стоянов пък заяви, че сам оставка няма да даде. А вдигнатият юмрук пред Президентството бил жест, означаващ друго.

„Колегите в системата на МВР много добре ме познават. Дори и на пътя, където съм срещал патрули, аз много пъти ги поздравявам по този начин. Изобщо съм нямал предвид това, което много хора си помислиха”, заяви Калин Стоянов.

Оказва се, че освен офертата от страна на Делян Пеевски за влизане в политиката, имал и други. А от думите му стана ясно, че поканата от Пеевски била за новия му политически проект.

„Благодаря на Пеевски за подкрепата му за МВР. Той изрази такава готовност, аз да бъда поканен в неговия бъдещ проект. Тук е мястото да кажа, че имам и други покани. Това къде и как ще се позиционирам е мое решение. Каквото и да предприема аз ще продължа да работя за България”, заяви Калин Стоянов.

По време на самото заседание на кабинета темата със смяната на вътрешния министър не беше поставена, поне докато медиите бяха в залата.

„Тъкмо си помислим, че е последно заседание, че политическият хаос няма накъде да отиде повече. Впрочем аз и заради това оттеглих кандидатурата си преди седмица, с цел да спадне малко напрежението, то се оказа, че напрежението ескалира”, заяви Димитър Главчев.

Калин Стоянов: За момента считам, че е редно да остана на поста си

Добави, че както при военните конфликти, и в българската политика е нужно деескалация на напрежението.

„За целта трябва всички институции да постъпват по този начин. Но има една българска поговорка – „Всяка коза за свой крак”, каза Главчев.

А министрите не бяха много словоохотливи в обясненията за случващото се.

„Не бих могла да коментирам точно как изглеждат нещата. В моите очи не изглеждат добре. Аз за момента оставам, за никой друг от МС не мога да дам коментар”, заяви Мария Павлова, служебен министър на правосъдието.

„Вършим си работата. В отбраната всичко е стабилно и продължавам да изпълнявам функциите и задълженията си”, заяви Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната.

Макар че по отношение на Калин Стоянов, Главчев обяви, че нищо не прави, то по отношение на петима заместник-министри направи. Уволни и тримата зам.- министри в културата, както един заместник във финансовото министерство. Тръгва си и заместник - здравният министър Петко Стефановски, който в понеделник беше посочен за здравен министър в неслучилия се кабинет на Горица Кожарева.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase