Индийска компания разработи новата технология

Приблизително 15 милиарда килограма пластмасови боклуци се изсипват в океаните всяка година, съобщи Си Ен Ен. Това се равнява на изхвърлянето на два камиона за боклук отпадъци в океана всяка минута, посочва американската организация с нестопанска цел "Oceana". 

Спасиха розов делфин, заседнал в брега на река в Боливия (ВИДЕО)

„Имаме камиони за боклук за земята. Защо нямаме нещо за почистване на водата“, каза Сидхант Гупта пред Си Ен Ен, съоснователят на стартъпа за морски технологии 'Clearbot", който разработи лодка робот за почистване на водини басейни.

Самоуправляващите се лодки се захранват от слънчева енергия и могат да погълнат около 80 килограма отпадъци на час. Изхвърлените пластмасови бутилки за вода, кутии за сок и картонени опаковки преминават през процеп в предната част на лодката и се придвижват нагоре по конвейерна лента. Камера снима изтеглянето преди боклукът да бъде депозиран в центъра на лодката.

"Clearbot" не е единствената компания, която използва технология за подобряване на водната среда. Предприемачи, академици и неправителствени организации по целия свят се надпреварват с разработката на различни иновации – от автоматизирани плаващи кошчета за боклук до подобни на риби подводни дронове. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Си Ен Ен