Цялото интервю на Мариета Николаева гледайте в събота в "Събуди се"

Полицията е проверила влезлите снощи в имота в „Бояна” хора. Това разказа в интервю пред Мариета Николаева служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Те са представили документи за собственост, а полицията е предала на прокуратурата за проверка и договора за наем, представен от другата страна - на Ахмед Доган. 

На телефон 112 е бил подаден сигнал, че група мъже е влязла в имота в „Бояна”, обитаван от почетния председател на ДПС. Пред пристигналите на място полицаи те представили нотариално заверен документ, че имат право да бъдат там. Служителите на реда се свързали със собственика на имота, който потвърдил това и че няма нищо нередно мъжете да бъдат там.

Напрежение в „Бояна” и опит за нахлуване в сараите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно днес поддръжниците на Доган представиха договор за наем за имота в „Бояна”. „Това са гражданскоправни взаимоотношение и няма да позволя МВР да бъде въвлечено”, заяви пред NOVA вътрешният министър.

„Ние нямаме отношения и няма да вземем страна в този процес. Не е хубаво да спекулираме с присъствието на МВР и с полицията, че едва ли не ние имаме някакво пристрастие и присъстваме там. Не нямаме такова пристрастие. Това е много деликатна ситуацията. Казал съм на колегите си, с които съм в непрекъсната връзка, че не трябва да се поддават на провокативни действия. Изрично е разпоредено, ако трябва да се използва физическа сила - след изрично разпореждане. Заснемане на целия процес. Не мога да кажа кой цели това. И не е редно да казвам каквото и да е било. Ние сме там, за да няма ескалиране на напрежение, да няма неправомерни действия и нарушаване на закона”, посочи Илков. Министърът на вътрешните работи е категоричен, че полицейско насилие при сблъсъците днес в „Бояна” не е имало.

Освободиха Кангалджиев от поста зам. главен секретар на МВР

Относно сигнала, в който се твърди, че има опасност за живота на почетния председател на ДПС, Илков уточни, че той е бил проверен. „Към настоящия момент всички факти и обстоятелства, които са изяснени от проверката по този сигнал, са докладвани в прокуратурата. Комисията, която ще оцени фактите и обстоятелствата, свързани със сигурността на Доган, ще излезе с решение дали има данни за неговата застрашеност”, добави силовият министър.

По повод рокадите в МВР Илков заяви, че иска да сформира свой екип, с който да гарантира честни избори. „Аз съм започнал и ще започна да изпълнявам своите отговорности с екип, който аз искам да създам”, подчерта той.

Защо смени и главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев, Илков обясни: „Това е отново свързано с екипа. Да не остава съмнение, че правим избори с част от стария екип. И това да бъде основание да се вклинява МВР в спиралата на това, че с този екип ние сме продължили някакви стари практики и МВР влияе на изборния процес”.

„Имаме издадена заповед за назначаване на нов главен секретар, но тъй като настоящият заместник главен секретар сутринта не се яви на работа, защото е постъпил в болнично заведение, към настоящия момент процедурата не е изпълнена”, обясни Илков. И допълни: „Няма да влизам в хипотезата на „ако”. Много ще се радвам здравословният проблем да отмине бързо”.

Цялото интервю с Атанас Илков пред Мариета Николаева очаквайте утре в „Събуди се”.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase