Замъкът, посочен като "детска градина", е построен по време на Тройната коалиция

Българският „Невърленд” – нарекохме го така, защото това е един огромен замък в село Дръндар на около 20 години, в който никога никой не е живял. Зад построяването му стои история, свързана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

В село Дръндар е минало детството на един от ключовите политици на прехода. Ахмед Демир Доган е роден в добричкото село Пчеларово, но израства във варненското село Дръндар. Баща му напуска семейството още при раждането му. След това се омъжва отново и така попада в Дръндар. Днес, хората в селото още го помнят, но не желаят да разказват.

В това наглед обикновено село, близо до майчината къща на Доган, се извисява огромна сграда – дворец, като този в „Дисниленд”.

„За построяване на детска градина – лицей” – това намерение е заложено в данните на имота, които се откриват в Агенцията по вписванията. Според справката имотът е дарен от Ахмед Доган на фондация „Хермес” през 2008 г. Междувременно проверка в институциите сочи, че до ден днешен управител и председател на организацията е пак той.

Според  данни в имотния регистър Доган придобива тези почти 14 декара през 2002 година. В покупката влиза и старото училище, на чиито основи през 2005 година се вдига строеж. Той завършва по време на Тройната коалиция. Сградата е наречена „детска градина”. Днес, почти 20 години по-късно, тя все още не посрещнала нито едно дете.

В декларация към Сметната палата Доган е посочил, че е купил този и още два имота в селото с пари от депутатската си заплата. По същото време ремонтирал джамията и водопровода в селото.

Сградата има четири етажа, арки, тераса от дялан камък, медено петле на върха на най-високата кула.

Стая за масажи, ресторант и джакузи: Кадри от имота в „Бояна”, в който живееше Доган (ВИДЕО+СНИМКИ)

По официални данни от последното преброяване жителите на Дръндар са 167 души, а според данните на кмета на община Суворово, където се намира Дръндар, децата от селото във възраст за детска градина са около 4-5.

Кметът на общината Данаил Йорданов казва, че данъците на този замък се плащат редовно, а теренът се поддържа от близките на Доган. Градоначалникът допълва, че сградата не е завършена и никой не живее там.

В същото време постройката се руши. Ясно личат счупен прозорец, олющена тераса и паднали плочи от фасадата и оградата.

Петър Петров живее в с. Николаевка. Той е един от многото, които са учили с Доган в селото. Петров разказва, че Доган е бил отличник в училище. По думите му роднините на Ахмед Доган се не отличават много от всички други в околността.

Собственикът на „сараите” в Росенец и „Бояна” поиска Доган да ги напусне

Според последната декларация за имуществени интереси на Делян Пеевски, той използва шест къщи, един апартамент и едно ателие. Но под наем. Според имотния регистър в лично качество той притежава една къща и два апартамента.

Според последната имуществена декларация Доган е собственик само на една къща – тази в село Дръндар. Миналата година е оформил на свое име домът, в който е израснал. Къщата се намира непосредствено до „двореца на децата”. Според местните жители тук живее майката на Доган, която е на близо 90 години, заедно с негови роднини.

Отвъд документите на регистрите, името на Доган доскоро се свързваше и с други два имота. Този в Бояна попадна в медийното внимание през 2002 година. Първоначално е бил държавна почивна база. След това е даден за стопанисване на сдружение „Толерантност”, а по-късно е придобит от фирма „Акома”. Това показват справките в имотния регистър. По-късно става ясно, че Ахмед Доган живее в сградата. Видно от документите, собственик е фирмата „Делта Епсилон“, която по настоящем е собственост на дружеството „ТЕЦ – Варна”.

В края на август почетният председател беше отстранен от ръководството на „ТЕЦ – Варна”, а човекът, който замени Доган на позициите му е Данаил Папазов – бивш транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски. Доган беше призован да напусне имотите, които ползва.

Резиденцията в парк „Росенец” се води собственост на фирмата „Хермес солар”, с която през годините Доган е свързан, но неофициално. В края на 2023 година влиза в компанията, а оттам и в собствеността на имота и по документи. Всичко това се промени преди дни.

Междувременно през всички тези години на бурна политическа и икономическа динамика, животът в Дръндар и Николаевка почти не се променя. Тихо и кротко, сякаш времето е спряло, точно като в приказка.

Гледайте цялото видео.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase