На 16 септември патрулките ще се движат с пусната светлинна сигнализация

МВР с превантивни действия за първия учебен ден. Целият наличен състав на униформената полиция - повече от 1000 полицейски екипа, ще следят за безопасността по пътищата и в районите на учебни заведения и детски градини. На 16 септември полицейските автомобили ще се движат с пусната светлинна сигнализация.

В ход е и традиционната акция "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя". Важна информация - установените нарушители на пътя могат да бъдат санкционирани и в следващите дни след първия учебен ден, за да не се блокира движението.

Статистиката за пътните инциденти показва, че през септември миналата година е имало с 68 ПТП-та повече спрямо предходната 2022 г. 50 души са загинали, а други 854 са били ранени през септември 2023 г. 3 са били загиналите деца, а 139 непълнолетни са били ранени. 

И на този първи учебен ден Миглена няма да пусне сина си сам на училище, въпреки че третокласникът живее в близост до училището.

Гл. комисар Ботева: Най-честите причини за катастрофа са неправилни маневри и отнемане на предимство

„Имам възможност да го водя, да го прибирам. Опасенията са ми относно безопасността за пресичане на ул. „Булаир”. Няма пешеходна пътека, а както всички знаем - водачите отнемат предимството на пешеходците. Има шофьори, които карат в нетрезво състояние. Затова и тази година към този момент детето ми ще бъде прибирано от мен. Надявам се аз да добия увереност и спокойствие и детето ми да може да се прибира заедно с другите деца”, заяви Миглена Игнатова, родител.

И докато някои родители се притесняват да пуснат децата си сами на училище от МВР отново предприемат засилени мерки за безопасност на учениците.

"Обходени са всички училища и детски градини, както и зоните около тях. Изготвени са съответните предписания към стопаните на пътищата - за осигуряване на пътни знаци, освежаване на пътните маркировки, изграждане на нова маркировка или пешеходни пътеки", уточни заместник-началникът на „Пътна полиция” главен комисар Мария Ботева.

"Към настоящия момент имаме над 2000 проведени срещи с директори и училищни ръководства. Разпоредени са и са извършени охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини. Там, където са констатирани някакви пропуски, са изготвени съответните уведомителни писма, които са над 700", заяви инспектор Милорад Йорданов от "Охранителна полиция", ГДНП.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase