Министър Кондева сезира КЗП

Енергийният прах за смъркане, рекламиран от певицата Диона, предизвика взрив от недоволство в социалните мрежи преди седмици. Според рекламата, която след скандала беше свалена, продуктът е безвреден. След седмици на проверки и след становище на специалисти по УНГ - това не е така.

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе извънредна среща с председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова. По време на нея бяха разгледани получените във ведомството експертни становища, касаещи употребата на енергиен прах. Обърнато беше внимание и на анализа на количествения и качествен състав на тези продукти, предназначението и начина им на употреба.

Вътрешният министър пред NOVA: В рекламираната енергийна напитка има смущаващи вещества

„Приложението на този прах не е безопасно, напротив крие рискове от увреждане на назалната лигавица, дори може да се стигне до етапи на спирането на дишането, когато дозирането не съобразено”, коментира здравният министър Галя Кондева.

Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести, тези продукти и нестандартният им начин на употреба, а именно чрез вдишване, представляват риск. Посочва се, че не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в „една доза“, а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища.

Експерт: Енергийният прах е в пъти по-опасен от напитките

В резултат на заключенията Министерството сезира КЗП с препоръка за пълна забрана на продажбата и разпространението на тези продукти. От своя страна Комисията излезе с незабавно решение, с което енергийният прах, предлаган като „алтернатива на енергийна напитка“ и „енергичен сниф“, се определя като забранен, а пускането му на пазара се ограничава. Продуктите, които вече се предлагат в търговски обекти пък, следва да бъдат изтеглени.

Клип на Диона за енергиен прах възмути социалните мрежи. Как реагираха институциите (ОБЗОР)

От здравното министерство и КЗП така и не получили информация за съдържанието и дозировката на енергийния прах. „Нямаме конкретни данни за съдържанието или по-скоро за количеството и дозирането в една доза, което прави още по-ясни данните , че не говорим за безопасен продукти”, посочи още Кондева.

И с днешна дата обаче остава въпросът как този продукт се е продавал в търговските обекти. „Установи се, че това не е храна, така че вероятно той е влязъл в страната без да е имало необходимост от първоначална оценка на риска”, каза още Филипова.

Припомняме, че министър Кондева разпореди проверки на Регионалните здравни инспекции. За периода 28 август – 3 септември на територията на страната са проверени над 380 обекта, като временно е преустановена реализацията на 180 опаковки.

Г-жа Мария Филипова апелира към всички потребители, закупили тези продукти, да преустановят незабавно тяхната употреба. И призовава всички търговци да спрат продажбата и да изтеглят от търговската мрежа тези опасни за здравето продукти.

С цел преценка безопасността на посочените по-горе продукти е изискано становище и от Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по медицинската специалност „Ушноносно-гърлени болести“.

Установено е, че продуктите представляват риск от възпаление на носната лигавица, възможност за блокиране на дихателните пътища и други неблагоприятни последици за организма. При системна (редовна) употреба, чрез вдишване през носа на продукта Wildkraut Energy и „Sniff Bull Energy Dust“ като енергиен снииф, се получава изтъняване на носната лигавица, което от своя страна може да доведе на първо време до епистаксиси с вторична инфекция и последваща перфорация на носната преграда със затруднено носно дишане; нарушение на качеството и физиологията на вдишвания въздух; хипоксия, които водят до други усложнения за целия организъм.

По-късно през деня министър Кондева даде брифинг по темата. На него стана ясно, че ще има санкции за обектите, които нарушават забраната. Не е ясно колко опаковки от опасния прах са влезли у нас.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase