Какви бяха реакциите в парламента

Готвят промени в законопроекта за вендинг машините за лекарства заради недоволството на фармацевтите. В парламента се чуха аргументи „за” и „против”. Идеята е такива машини да бъдат разположени в малки населени места, където няма аптеки, а медикаментите да се продават без рецепта. Това доведе до нов дебат в парламента.

„Ние бихме подкрепили инициативи, включително и законодателни, които дават по-голям достъп до лекарства, особено в населени места, където това е затруднено по обективни или географски причини”, заяви Росен Желязков, ГЕРБ-СДС.

„Категорично трябва да ги има. Аз съм депутат от Великотърновско и в голяма част от селата няма никакви аптеки. Какво се случва в момента по същите тези села? Който ходи до големия град, пазарува с един голям сак на едро. Нещо повече - малките магазинчета се зареждат с такива лекарства, защото магазинерът ги е купил на едро от аптеката. Кой контролира това”, попита Андрей Чорбанов от ИТН.

Фармацевти за вендинг машините за медикаменти: Употребата на лекарства, дори и без рецепта, не е безопасна

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” обаче предложиха прецизиране на текстовете и ново широко обсъждане със засегнатите страни. Притеснението - че тези устройства няма да са от полза на възрастните хора с хронични заболявания, които имат нужда от лекарства с рецепта. А в тези машини няма да се предлагат.

„Ако една вендинг машина струва 180 000 лева, това практически е една година заплатата, за да може да бъде разкрита денонощна аптека. Въпросът е къде слагаме парите и какво получаваме накрая”, смята Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

„В бюджета на Здравната каса за тази година предвидихме такава сума. За съжаление, не се усвоява, защото очевидно това не е достатъчен финансов стимул за фармацевтите да откриват аптеки”, е мнението на Маргарита Генчева от „Възраждане”.

От „Възраждане”, които са вносители на промените, заявиха, че са готови да чуят предложения, но няма да се откажат от идеята.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase