Пред NOVA говори мениджърът на плувеца - Николай Илиев

Ново постижение за Цанко Цанков. Той е преплувал 120 км и 400 м за 18 часа, 1 минута и 39 секунди. Завършил плуването рано в петък сутринта.

„На водещата лодка качихме специална техника, която през цялото време беше следена от две държавни институции - от дирекция „Речно корабоплаване” в Русе и от дирекция „Речен надзор” в Лом”. Те ще дадат файловете, защото ние сме качили на лодката специална техника, която удостоверява всеки изминат сантиметър на състезателя, за да няма абсолютно никакъв упрек и съмнение", каза мениджърът на Цанков – Николай Илиев.  

Преди дни Асоциацията по плуване в открити води WOWSA заличи всички рекорди на българския плувец и каза, че няма да признава негови бъдещи постижения. Решението беше взето след преплуването на Дунав на 6 септември 2024 г. Според WOWSA има „доказателства за фалшифицирани GPS данни, които Цанков и неговият екип не успели да разгледат или обяснят”. Точно в деня на Съединението Цанков обяви, че е преплувал 108 километра между видинското село Кошава и град Козлодуй за над 18 часа.

„Състезателят беше смазан психически. Само аз знам как съм карал до Видин, за да стартираме вчера в 12 часа и 10 минути. Но успя да се вдигне”, разказа Илиев.

Световна асоциация отне рекордите на плувеца Цанко Цанков

Той е категоричен, че нито една организация, асоциация или федерация не може да отнеме тези постижения, които са официално вписани.

„Въпросната асоциация няма никаква правна юрисдикция да отнема подобни постижения. Но са изпипали много добре текстът откъм юридическа гледна точка, за да не бъдат подведени под съдебна отговорност”, заяви Илиев.

„Ние тази организация я поканихме да администрира плуването на 6 септември. Ако някой от вас реши да извърши кражба, например, няма да се обади на полицията и да съобщи точния ден и час за престъплението. Така че единственото, което може да направи тази асоциация, е да ратифицира дадено постижение, или не. Тя е частна. Състезателят нито е лицензиран към нея, нито е неин член”, допълни Илиев.

„Всяко едно плуване в открити води на първо място се администрира от съответната плувна федерация. Плуването в протока Кук в Нова Зеландия се администрира от Плувната федерация на Нова Зеландия, което е потвърдено с официален документ. Предишното постижение – остров Санта-Каталина, Лос Анджелис, е потвърдено от Американската плувна федерация. Плуването в Гибралтар е удостоверено с документ от Плувната федерация в открити води на Испания”, каза Илиев.

Атаката идвала от България, допълни той. „Тя е от няколко човека, чието желание е Цанко да не плува. Самата Световна асоциация е залята още преди нашето плуване на 6 септември. Преди да стартираме, някъде около 14:00 часа българско време, бяхме информирани да внимаваме много какво правим в следващите часове, защото ще бъдем следени под лупа. Не мога да спомена имена, защото нямаме реални доказателства”, каза Илиев. 

Той коментира, че Цанко Цанков никога не е плувал под егидата или в състезание, организирано от WOWSA.

„Ние си го организираме, ние ги каним като администратор на самото събитие. Ние ги поканихме и миналата година на плувния маратон под Бургас. Не бяхме доволни от сътрудничеството с тях и тази година, на четвъртото издание на маратона в Бургас, не ги поканихме. Сега се обърнахме към тях с молба, попълнихме документи за администриране на въпросното плуване на 6 септември. Те ни обвиниха в манипулиране на файлове и в абсолютно всичко”, каза Илиев.

„Няма как да са подправени. По същото време, в което се водеше разговорът по една от социалните мрежи, а не по имейл, Цанко беше в родилния дом в Бургас, където жена му беше родила броени часове по-рано. Аз бях в София, а капитанът на лодката - във Видин. Така че няма как да се манипулират данните”, категоричен е Илиев.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase