„Ние имаме унифициран регистър, в който фигурират всички хора, които се нуждаят от социална подкрепа", обясни зам.-министър Кошеленко

През последните години въпросът за дигитализацията се превърна във водеща тема в Украйна. Въпреки продължаващият конфликт и сериозните човешки и икономически щети, страната все още продължава своя поход към дигиталната революция и електронните социални услуги. Нещо, което остава трудно постижимо за други страни по света. Това потвърждава и Костянтин Кошеленко - зам.-министър на социалната политика на Украйна по въпросите на дигиталната трансформация и развитието на социалната сфера.

„За нас човешкият капитал и хората са основен приоритет, не само по време на война. Когато става дума, че е необходимо да защитаваме страната си – това се случва чрез хората. Когато заявим намерението си за реконструкция на Украйна – това отново ще се случи чрез нашите жители. Именно заради това инвестираме всичките си ресурси в идеята за изграждане на ефективна и всеобхватна информационна система за социална подкрепа.
Преди ние използвахме пост-съветски подход, при който приходът и социалните придобивки бяха водещи. Сега обаче нещата вече са подобрени, изградени са мрежи за сътрудничество. Във всяка община има място, на което хората биха могли да се срещнат с психолози, да получат подкрепа, да дадат кураж на други украинци в тяхното положение. Нашият фокус също пада и върху хората, които остават инвалиди заради войната. Опитваме се да ускорим процеса по транспортиране и получаване на протези, да го направим по-прозрачен. Искаме да привлечем различни експерти от целия свят, които да ни помогнат да създадем наша, украинска технология. Макар и войната да е нещо лошо, тя ни дава възможността да изпробваме нови неща, които, ако се окажат успешни, биха могли да променят ситуацията в държавата в дългосрочен план”, каза Костянтин Кошеленко.

Трима загинали при среднощни ракетни удари над родния град на Зеленски

Относно противодействието на руската пропаганда, той смята, че е нужно да работят асиметрично. „Не бива да подражаваме на Русия, да опитваме да правим пропаганда, подобна на Московската. Няма защо да създаваме фалшиви новини, да ставаме повод за дезинформация. Правилната стъпка тук е да сме максимално прозрачни и отворени към света. Трябва да се стараем да научим английския език по-добре, да научим българския по-добре, за да улесним директната комуникация и колаборациите, които произтичат от нея”, обясни зам.-министър на социалната политика на Украйна по въпросите на дигиталната трансформация и развитието на социалната сфера

„Държа да подчертая, че ние опитваме да водим нормален, доколкото това е възможно, живот. Хотелите в Киев работят, въпреки че някои от конференциите ни се провеждат в подземни паркинги, за да се подсигури сигурността на посетителите. Има случаи, при които ресторантите ни работят чрез дизелови генератори, поради липса на електричество. Това е адаптацията. Тя е неизбежна”, каза Кошеленко.

Част от неизбежната адаптация са различни дигитални приложения, които не само улесняват, а и защитават сигурността на хората в Украйна.

Той цитира една поговорка: „Когато си чук, ти винаги виждаш пирони около себе си” и каза, че като дигитален човек и винаги гледа как нещата могат да се дигитализират.

„Преди войната дигиталните решения за хората, мобилните апликации, които целят да подобрят социалната среда, да осигурят връзка между гражданите и държавата, се ръководеха от принципа за удобството. Сега обаче вече става дума и за безопасност. По-сигурно е да използваш мобилно приложение, дори и да си в бомбоубежище, вместо да се налага физически да посещаваш определени институции, да се редиш на опашки и да попълваш документи”, обясни украинският зам.-министър и даде пример с приложението „eDopomoga”.

„Ние имаме унифициран регистър, в който фигурират всички хора, които се нуждаят от социална подкрепа. Големи семейства, граждани с ниски доходи, инвалиди... Успяхме да направим така, че онези наши партньори, които ни помагаха от началото на войната, да получат достъп до тези данни и да помогнат както и на когото могат. Разбира се, зад това приложение стои и идеята за отделните личности, които не са част от големи фирми и корпорации, но все пак искат да ни помогнат. Всичко работи на принципа на подаръчен сертификат. Към системата са свързани магазини и аптеки в Украйна. Всички хора по света могат да осъществят дарение по свое желание, което да помогне на избрано от тях семейство или отделен човек, фигуриращ в регистъра, за който споменах по-рано. Реципиентът на дарението получава код чрез SMS на своето мобилно устройство. Код, който може да използва в аптеките и магазините, за да купи нещо на стойността на дарението”, каза украинският зам.-министър.

Той обясни, че това е бърза и таргетирана подкрепа. „Система, която би могла да бъде от полза не само по време на война, а и при природни катаклизми и бедствия например. Готови сме да споделим тази наша технология, която работи прозрачно и светкавично”, каза Кошеленко

Украинският зам.-министър уверява, че данните на гражданите са защитени и се намират на сигурно място и каза, че въпросът със защитата на данните е ключов. „Не става дума само за предпазване от кибератаки. Необходимо е и предпазване от физически покушения, ракетни атаки. Искам да изразя изключителната си благодарност към партньорите, които ни подкрепят през последните години и ни помагат да изградим т.нар. „облачни пространства”. По този начин сме сигурни, че информацията ни е на сигурно място и няма да попадне в грешните ръце”, каза Костянтин Кошеленко.

Той е роден в град Запорожие – седмият по численост в Украйна и административен център на Запорожката област, която в по-голямата си част е окупирана от руската армия.

„Настоящето за мен е доста трудно, особено като знам, че голяма част от моето родно място е окупирано. Родителите ми все още живеят в град Запорожие, доста близо до фронтовата линия, на която всеки ден стотици украинци губят живота си. Майка ми и баща ми ежедневно стават свидетели на ракети и дронове във въздуха, които доста често минават и в близост до дома им. Имам и колеги и приятели, които живееха в други градове от Запорожката област - Мелитопол, Бердянск, но повечето от тях си тръгнаха от там и вече обитават Киев, Лвов или в някой голям европейски град”, разказа Костянтин Кошеленко. Той има две деца – момиче и момче. Разказва ни, че ураганът на войната не е подминал и тях.

„Нямаше нужда да им обяснявам какво е войната. Дъщеря ми се роди преди 10 години, в началото на руската агресия – знаете, ситуацията около Крим и Донецк. Поради тази причина, вярвайки в победата на Украйна, аз и жена ми решихме да я кръстим Виктория. Ние силно вярваме, че страната ни ще бъде независима и ще си възвърне изгубените територии. Децата ми виждат войната от първо лице всеки ден. По време на първите месеци от пълномащабната инвазия, те живееха с мен в подземен паркинг”, обясни зам.-министър Кошеленко.

Той разказа, че децата му имат и достъп до телевизия, общуват с други свои връстници, живеещи в Европа. „Те видяха щетите и мъката на хората след атака по детската болница. Поради всички тези причини смятам, че те са наясно, че живеят в центъра на конфликт, в центъра на война. Това лято, когато попитах дъщеря си: „Къде искаш да отидеш за лятната си ваканция”, тя ми отговори: „Където и да е. Мечтая просто за нощ, в която няма да ми се налага да чувам сирените във въздуха”, разказа Кошеленко.

Както всеки човек, занимаващ се с технологии, Костянтин Кошеленко е вперил поглед в бъдещето. Бъдеще, в което вече няма война, а дъщеря му ще може да заспива спокойно, без да се стряска от оглушителния шум на сирените за въздушна тревога. Той се надява след войната да построи една по-добра Украйна. „Една по-ефективна, и ориентирана към гражданите държава. Ще се опитаме да върнем нашите граждани, които в момента са разпръснати по света. За целта обаче не можем просто да им кажем: „Моля ви, елате си”. Необходимо е да им осигурим една защитена и сигурна държава, в която да има икономически възможности за развитие. Искам да изразя искрената си благодарност към хората от България за хуманитарната и военната подкрепа. Само ако сме обединени заедно, бихме могли да осигурим мирно бъдеще за децата си, за нашите нации, за целия свят. Борим се срещу огромен враг. Именно заради това за нас е важно да бъдем свързани с приятелите си по света, с онези, с които споделяме едни и същи ценности – свобода и демокрация, за прогресивен живот без агресия и без война”, каза Костянтин Кошеленко.

По думите му през XXI-ви век е по-редно да мислим как да колонизираме Марс, а не как да колонизираме други държави. „Вярвам и се надявам, че ще работим заедно, за да построим едно смислено бъдеще”, допълни зам.-министър на социалната политика на Украйна по въпросите на дигиталната трансформация и развитието на социалната сфера. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase