На 7 места има и жестов превод

Тази вечер е 13-ото издание на европейската нощ на литературата. Тя открехва вратата към съвременните европейски творби в читателски гнезда из цялата страна. Освен в София, се чете в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра и село Чавдар. На седем места има и жестов превод.

Романът „Кодекс 632“ идва у нас от Португалия. Завесата на мистерията тази вечер повдига актьорът Цветелин Илчев. „Разгадава колумбовите мистерии, малко в стил Дан Браун. Все пак се старая по някакъв начин всеки от тези герои да има своя характер”, споделя той.

Едно от трите читателски гнезда във Велико Търново е Църквата музей „Св. апостоли Петър и Павел“. „Ехото се усеща като един спомен от вековете и е много подходящо”, смята актьорът.

До всички 19 книги тази вечер ще могат да се докоснат само четящите в София. „Преживяването в Нощта на литературата е много магично. В гнездото на фондация „Детски книги“ ще четат ученици. За нас е изключително важно да подканим и тийнейджърите да чуят от съвременната европейска литература”, обясни Тодора Радева, директор на фондация „Прочети София”.

От обувките на своя комфорт - на творец, изработващ хербарии и театрални кукли, днес излиза и Ива Калафатова, за да влезе в Природонаучния музей в ново амплоа. „Книгата се казва „Бърнамският лес“ на Елинор Катъм – това е изборът на Великобритания за Нощта на литературата. Става въпрос за едни активисти в Нова Зеландия, които се движат по ръба на закона и се случват едни интересни неща”, разказа тя.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!