Мюмюн Искендер и още двама са обвиняеми за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер, синът му Али и общинският служител Байрям Иляз са пуснати под домашен арест заради здравословните им проблеми. Това реши Окръжен съд – Хасково. Искендер е един от политиците, подкрепящи Ахмед Доган. 

Обискираха имоти, свързани с кмет на хасковско село

Тримата са обвиняеми за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства между 2015 и 2019 година. Тогава в Минерални бани са били изградени две къщи за гости, които са собственост на хора от семейството на Искендер. Съдията смята, че няма опасност обвиняемите да се укрият, а възможност за извършване на престъпление все още съществува, но е намаляла.

Съдът остави в ареста кмета на Минерални бани

Първото заседание по делото беше на 23 септември, но бе отложено за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза за определяне на здравословното им състояние. Днес в съдебната зала стана ясно, че след задържането си Искендер е бил в болницата на МВР в София, а през останалото време – в ареста в Хасково. Другите двама обвиняеми също имат заболявания – синът на Искендер има високо кръвно и диабет, а Иляз е с онкологично заболяване. 

Пред съда се събраха недоволни хора, които твърдят, че са жертва на репресии. Сред тях беше и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. От „Алианс за права и свободи“ настояват за отлагане на предсрочния вот. Темата, според тях, трябва да влезе за обсъждане още в петък на Консултативния съвет при президента. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase