Втори нарушител е задържан за 72 часа

Български полицай е ранен, а румънски гражданин е прострелян на наша територия, докато е извършвал незаконна сеч. От МВР съобщават, че на 3 октомври, около 18 часа, след като чуват звук от моторен трион, служители на РУ-Никопол и Регионалната дирекция по горите, провеждат полицейска операция за незаконна сеч в района около река Дунав.  

На място са засечени двама нарушители, които не изпълняват полицейските разпореждания. По данни на МВР двамата нападат служителите на реда, като насочват към тях моторната резачка и вила.

Произведени са 15 предупредителни изстрела, но и това не възпира агресията срещу органите на реда. Един от полицейските служители е ударен с моторната резачка и е с нанесена телесна повреда. Така се стига до неволното прострелване на единия нарушител. Вторият е задържан.

От днес: Границата между Румъния и България вече се наблюдава и от въздуха

Незабавно са предприети действия да бъде оказана адекватна медицинска помощ на простреляния. Той е откаран в най-близкото лечебно заведение в Румъния, тъй като междувременно е установено, че и двамата нарушители са румънски граждани, влезли незаконно на територията на страната. 

Вторият нарушител е задържан за 72 часа и към него са повдигнати обвинения. Образувано е досъдебно производство. Материалите по случая са докладвани на прокурор. Направен е оглед на мястото, информирани са и румънските власти.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков е провел разговор с румънския си колега Каталин Предою днес следобед. Двамата са се информирали взаимно за обстоятелствата около случая, предават още от МВР.

Редактор: Цветина Петкова