Рецепти за щастлив живот от Шеф Гийом Гомес

Гийом Гомес е главен готвач на Елисейския дворец цели 25 години. Днес кулинарният корифей е посланик на френската гастрономия, а една от каузите, за които се бори е по-добра образованост по отношение на храненето.

Жак Ширак, Никола Сакрози, Франсоа Оланд и Еманюел Макрон - всички те са поверявали хранителното си меню на него. Едва на 25, Гийом Гомес получава титлата “Най-добър служител на Франция” в категория “Кухня”, а през 1997 влиза в кухнята на Елисейския дворец. Саркози напуска президентството като му връчва Национален орден за заслуги, а преди 3 години, шефът сам обявява желанието си на Еманюел Макрон да напусне двореца на президента, но тогава получава титлата посланик на френската гастрономията. 

"50% от световното население е с наднормено тегло, а другите 50 процента нямат достъп до качествена храна. И така, на въпроса: Храним ли се добре? Отговорът е "Не!" Дали ще се храним по-добре през следващите години? Убеден съм в това, защото хората се питат. От години се боря за по-добра образованост по отношение на храната. Да знаем какво да ядем, как да го приготвяме. Да проявяваме здрав разум, когато се храним", каза Гомес пред NOVA.

Вечеря в небето: Каква е френската представа за независимост (ВИДЕО)

По думите му нищо не трябва да се избягва и нищо не трябва да се предпочита: "Просто нека си даваме сметка с какво се храним. Когато си позволим нещо твърде мазно или сладко да го правим с мярка. От време на време -да се поглезим! Няма лошо. Ние сме всеядни и сме тук за да ядем от всичко, но в разумни количества", поясни готвачът.

"Можем да ядем месо, но да бъде подбрано. Да знаем от къде идва, при какви условия е гледано животното. Няма смисъл да твърдя, че не искам месо, но от друга страна да ям купичка с авокадо, пълно с пестициди от другия край на света. Така че нека просто върнем здравия разум в храненето си и бъдем отговорни към околната среда, но за да го направим трябва да имаме знания", добави той.

Той призова всички да готвят с любов: "Когато готвите, вие никога не готвите за себе си, а винаги за някой друг. Независимо дали готвите за романтична среща или просто за приятел, гост или шеф от когото ще искате повишение - винаги опитвате да съблазнявате, искате да се харесате. Така че основната съставка е желанието да се угоди. Ако готвя за вас или за друг човек, ястието няма да бъде еднакво, защото вашите вкусове, истории, образование са различни. Така че най-доброто ястие за съблазняване, е да познавате добре желанията на госта си".

"Посланието, което искам да отправя е, когато четете дадена рецепта и има продукт, който не харесвате, просто не го слагайте, но не се отказвайте от рецептата. Променяйте. Адаптирайте. Хубавата кухня е повече от една рецепта", каза Гомес.

Повече по темата гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase