Няколко държави спорят за произхода и мястото на погребението му

Изследователят от XV век Христофор Колумб е бил сефарадски евреин от Западна Европа, съобщиха испански учени, след като с помощта на ДНК анализ се справиха с вековна загадка.

Няколко държави спорят за произхода и мястото на погребението на тази противоречива личност, която ръководи експедиции, финансирани от Испания от 1490 г. нататък, отваряйки пътя за европейското завладяване на Америка.

Документален филм за Христофор Колумб хвърля светлина върху произхода му

Много историци поставят под съмнение традиционната теория, че Колумб произхожда от Генуа, Италия. Други теории варират от това, че е бил испански евреин или грък, до баск, португалец или британец.

За да разгадаят мистерията, изследователите провеждат 22-годишно разследване, ръководено от експерта по съдебна медицина Мигел Лоренте, като изследват малки проби от останките, погребани в катедралата в Севиля, която дълго време е отбелязвана от тамошните власти като последното място на покой на Колумб, въпреки че е имало и други претенции.

Те ги сравняват с тези на познати роднини и потомци, а откритията им са оповестени в документален филм, озаглавен „ДНК на Колумб: в събота по испанската национална телевизия TVE.

„И в Y-хромозомата (мъжка), и в митохондриалната ДНК (предавана от майката) на Ернандо има черти, съвместими с еврейския произход.“Около 300 000 евреи са живели в Испания преди „Reyes Catolicos“, католическите монарси Изабела и Фердинанд, да наредят на евреите и мюсюлманите да приемат католическата вяра или да напуснат страната. Много от тях се заселват по света. Думата „сефарадски“ произлиза от „сефарад“ или „Испания“ на иврит. След като анализира 25 възможни места, Лоренте казва, че е възможно да се каже само, че Колумб е роден в Западна Европа.

В четвъртък Лоренте заяви, че са потвърдили предишни теории, според които останките в катедралата в Севиля принадлежат на Колумб.

Изследването на националността на Колумб е било затруднено от редица фактори, включително големия обем данни. Но „резултатът е почти абсолютно надежден“, каза Лоренте.

Колумб умира във Валядолид, Испания, през 1506 г., но пожелава да бъде погребан на остров Испаньола, който днес се дели от Доминиканската република и Хаити. Тленните му останки са пренесени там през 1542 г., след това през 1795 г. са преместени в Куба, а през 1898 г. - както дълго време се смяташе в Испания - в Севиля. 

Редактор: Виктория Гетова
Източник: БГНЕС