Президентът проведе среща с представители на американски компании

"България е готова да подкрепи инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура и свързаността". Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с представители на водещи компании от щата Вирджиния, САЩ, в областта на високите технологии, отбраната, системите за сигурност в киберпространството, дигиталната и комуникационната инфраструктура.

В разговора участие взе и заместник-посланикът на САЩ у нас Мартин Макдауъл. В рамките на посещението си у нас мениджъри на американските компании ще проведат срещи с представители на българския бизнес, научни организации и държавни институции с цел проучване на възможности за бъдещо партньорство и развитие на икономическото сътрудничество между България и САЩ.

Румен Радев: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет

Подобряването на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност е от ключово значение за модернизацията на българската икономика, бе общата позиция по време на срещата. Президентът открои като най-важна за бъдещето на страната ни дигиталната свързаност и подчерта значението на инвестициите в усъвършенстването на дигиталната инфраструктура и изграждането на големи центрове за данни у нас.

Румен Радев открои и потенциала на внесения от президентската институция в българския План за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, както и проектът за създаване на център за киберсигурност, за развитието на партньорството със САЩ в областта на високите технологии.

Перспективите за модернизацията на Българските въоръжени сили също бе сред обсъдените по време на срещата теми. Президентът подчерта значението на все по-често прилаганите нискобюджетни системи в отбраната, водещи до асиметрично предимство в съвременните военни конфликти и даде пример с безпилотните летателни апарати за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване. Държавният глава отбеляза проектите, които страната ни реализира в сътрудничество със САЩ за модернизацията на Военновъздушните сили и Сухопътните войски, като подчерта амбицията на българската държава партньорството между двете страни в тази сфера да доведе до трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

Държавният глава открои и потенциалa на страната ни за чуждестранни инвестиции в сферата на високите технологии и производства с висока добавена стойност. Квалифицираният човешки потенциал в IT-сектора, опитът на българските специалисти във високите технологии, както и благоприятните данъчни условия у нас бяха сред изтъкнатите от президента предимства на България, които създават предпоставки за реализацията на взаимноизгодни партньорства.  Геостратегическото положение на България също бе изтъкнато като значим фактор за инвестиционния интерес за развитие на дигиталната инфраструктура и системи за киберсигурност у нас, както и за потенциала на страната ни да има водеща роля в този сектор в региона на Югоизточна Европа.

Редактор: Мира Мирчева