Настоящото поколение е по-активно по политически въпроси от предходните на тяхната възраст, сочат данните

41 милиона млади американци на възраст между 18 и 27 години ще имат право да гласуват този ноември. Почти половината от тези младежи от Gen Z са цветнокожи. Около една пета от тях се идентифицират като ЛГБТИ, посочват анализатори пред Voice of America. Поколението е разнообразно не само по отношение на идентичността, но и спрямо произход, опит и възгледи.

Исторически погледнато младите хора гласуват по-рядко от по-възрастните. Но настоящото младо поколение показва, че е по-активно и политически ангажирано от другите поколения, когато са били на тяхната възраст.

Анализаторите сочат, че през 2016 година са гласували 39% от младото население, а през 2020 - 50%. 

Какво означава "октомврийска изненада" в САЩ (ВИДЕО)

По време на междинните избори за Конгрес младите също да били по-активни от предходните поколения. Изборите през 2022 г. бяха първите междинни избори, при които Gen Z съставляваше цялата възрастова група от 18 до 24 години. Повече от 28% от тях са гласували тогава. Това е по-висок процент на избирателна активност от millennials, Gen X и бейби бумърите преди години.

28% от имащите право на глас млади избиратели са гласували през 2018 г. Това е два пъти повече от избирателната активност на младежите по време на междинните избори през 2014 г. – 13% за хората на възраст от 18 до 29 години.

23% са отишли до урните през 2022 г.

Анализаторите казват, че младите избиратели са мотивирани от проблеми, които ги засягат пряко, като стрелбите в училищата и икономика.

По време на междинните избори през 2022 г. младите хора като цяло са гласували повече за кандидатите на демократите, отколкото за републиканците. В сравнение с младите мъже по-висок процент от младите жени са гласували за демократите.

Данните сочат, че Камала Харис води пред Доналд Тръмп сред младите избиратели, посочват от VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America