Това става дни след като за поста беше номиниран само изпълняващият функциите в момента Борислав Сарафов

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет, чийто членове от две години са с изтекъл мандат, да не избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд. Това става дни след като за поста на Обвинител номер едно беше номиниран само изпълняващият функциите в момента Борислав Сарафов и ден преди Съветът да открие процедурата за избор на наследник на Георги Чолаков, чийто мандат изтича след месец.

Какви са политическите реакции след номинацията на Сарафов за главен прокурор (ОБЗОР)

От най-голямата магистратска организация заявяват, че смисълът на различната продължителност на мандатите на Висшия съдебен съвет -  5 години и на председателите на върховните съдилища и  главния прокурор - 7 години, обуславя и недопустимост на ситуации, при които един и същ състав на Съвета да избира повече от един път последователно някой от т.нар.  трима големи в съдебната система.

В становището се припомня и че въпреки възраженията на съсловната организация и на редица неправителствени организации срещу номинацията на Иван Гешев, именно този състав на Висшия съдебен съвет го избра за главен прокурор.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БНР