Икономиката, имиграцията и абортите са част от най-обсъжданите теми в предизборната кампания

Кандидатите за следващ президент на САЩ Доналд Тръмп и Камала Харис продължават сблъсъка си в Мичиган - един от най-оспорваните щати в надпреварата за Белия дом, белязан от остри дебати около американската подкрепа за Израел, предаде „Франс прес“. В щата, граничещ с Канада, живеят голям брой американци от арабски произход, припомня агенцията. Те по традиция са склонни да подкрепят кандидата на демократите, но тази година са много критично настроени към Байдън, предвид войните в Газа и Ливан.

51-годишният американец от ливански произход Маруан Фарадж обяснява, че винаги е гласувал за демократите, но тази година ще обърне гръб на Камала Харис, която според него подкрепя „това етническо прочистване и този геноцид от първия ден, с парите от нашите данъци“.

„Не искаме да гласуваме нито за Тръмп, защото ни гледа отвисоко, нито за демократите, които ни уважаваха и които сега дават оръжия на Израел“, добавя търговецът Хайдер Кусан, който също е от ливански произход.

Отмениха ръчното броене на бюлетините в Джорджия

Макар че не е скъсала открито с линията на Байдън, който оказа на Израел почти безусловна подкрепа, Харис съзнава много добре, че това може да ѝ струва гласове в изборите, на които почти всеки вот е от значение. Ролята, която тя играе в щата с големите езера, е много деликатна, отбелязва АФП. В четвъртък Харис заяви, че смъртта на лидера на „Хамас“ Яхия Сиунар дава възможност да се сложи край на войната в Газа.

Засега Тръмп още не е реагирал на смъртта на лидера на „Хамас“. Той обаче също ще бъде в Мичиган днес, за голям предизборен митинг в Детройт, на който вероятно ще акцентира върху това как „семействата в Мичиган бяха смазани от инфлацията, под провалилото се лидерство на Камала“.

Икономиката, имиграцията и абортите са част от най-обсъжданите теми в предизборната кампания. 18 дни преди изборите двамата кандидати са в почти изравнени позиции във всеки от най-оспорваните, „колебаещи се“ щати, които ще наклонят везните за крайната победа, отбелязва АФП.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: Асен Георгиев, БТА