Причината е, че на места ще избират и кметове

Дни преди предсрочните парламентарни избори, вотът в морската ни столица е застрашен от провал. Причината, според районната комисия във Варна, е, че ЦИК е поставила неизпълними условия за секциите, където парламентарните избори съвпадат с частичните местни.

Такава е ситуацията в четири населени места. Във Варна това се отнася за районите „Одесос” и „Приморски”, където ще избират и кметове. Вчера от Централната избирателна комисия обявиха, че са изпратили указания там, където има съвпадение, от Комисиите да осигурят отделни секции за гласуване в отделни помещения, но в същите сгради, където ще се гласува и за нов парламент. От Варна обаче са категорични, че не могат да изпълнят тези условия, тъй като не могат да осигурят още 200 помещения в училищата, където се провеждат изборите. Нямат и възможност да подсигурят, по техни изчисления, още 2000 членове на комисиите.  

Депутат със 7000 гласа: Експерти прогнозират нов антирекорд за избирателната активност

Новите условия за гласуване изненадват Районната комисия във Варна само четири дни преди вота.

„Тъй като става въпрос за двата района, които са в центъра на града, училищата са по-стари, на 2-3 етажа, с по-малко стаи, няма как да си осигури двоен брой помещение в тези училища, просто капацитетът е запълнен. Не става въпрос за някакъв инат”, заяви Велин Жеков, председател на РИК-Варна.  

Освен че не разполагат с помещения, ще са необходими и още членове за комисиите. „Не могат да осигурят още 2000 човека в този кратък срок.  Но дори да се осигурят, не може да се обучат”, заяви още Жеков.  

Опасяват се и от съвпадение на номерата на самите секции.

„Ще има две секции с еднакви номера, а пък на различно място. Как точно ще изберем кой вид избор да е в едната и за кой избор да изпратим хората в друга сграда”, пита Жеков.

Така от Комисиите в морската ни столица призовават изборите да протекат като предходните – с гласуване в една секция и за двата вота.

Кой избирателен район произвежда най-много мандати в парламента

Екип на NOVA потърси ЦИК за коментар, но такъв беше отказан. Темата беше обсъдена на заседанието днес. В отговор на варненския призив Комисията беше категорична - указанията трябва да бъдат изпълнени. А припокриването на членовете на общинската, районната и секционните комисии във Варна определиха като недопустимо.

„80% от състава на РИК се покрива с половината от състава на ОИК. Това също е неправилно. Но да се дублира по този начин секционните избирателни комисии и да се твърди, че няма достатъчно материали, за да се обезпечи работата на двете комисии, така както е по закон, за мен е не само незаконосъобразно действие, но поставя под риск и дава възможност да бъдат оспорени резултатите както от изборите за НС, така и от частичните местни”, заяви Росица Матева, говорител на ЦИК.

Темата за предстоящите избори откри и заседанието на Министерския съвет. Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че правителството е увеличило в пъти мерките срещу купения вот.

„Крайно време е сериала „Игра на избори” да приключи. Хората очакват финалните надписи. Ако видят и надписа „край”, ще е най-добре. Това означава, че всички искаме редовно правителство. Ние като служебно правителство сме се заели да няма съмнения за изкривяване на вота и че има купен вот”, заяви служебният премиер Димитър Главчев.

От Министерския съвет твърдят също, че това ще са най-строго проверяваните избори досега.