Президентът на Конфедерацията коментира цената на труда и разходите ни

В предходната година от септември 2023 г. до същия месец 2022 г. ръстът на издръжката за живот на един работещ и живеещ сам беше доста по-сериозен – над 100 лв. За тази година имаме ръст от около 27 лв. за цяла година. Тоест близо четири пъти по-малко, отколкото предходната година. Това показва ясно успокояване на инфлацията, това се вижда по основните ценови групи. Това не е еднакво за всички. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

„В същото време обаче ценовите равнища остават много високи. Това, което правим като постоянно сравнение между шест държави – няколко от Източна Европа и от Западна Европа, показва продължаващи аномалии. Няма причина за пореден път вече няколко години подред цените на прясното мляко и кравето сирене да са най-високи в България“, каза Димитров.

Колко пари са нужни за месечната издръжка на един работещ у нас

По думите му КНСБ ще представи своята визия за Бюджет 2025 на научна конференция. „Притесненията, които бяха изразени от бизнеса не се подкрепят от никакви данни. Ръстовете на минималната работна заплата за последните 3 години са в размер на 43%, обаче в нашите преки конкуренти ръстовете минават 50-60% за същия период“, допълни той.

„Нужно е редовно правителство. Разтревожен съм, защото ако и този път политиците не успеят да сглобят редовно правителство, ще има драматичен отлив от гласуване въобще – да падне под 10% избирателната активност”, подчерта Димитров.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Камена Георгиева