Видео: "Дойче веле"/Снимка: iStock
Досега е успял да запази 60
Една съставка, често срещана в кухните по целия свят, са картофите. В Южна Америка инките култивирали различни видове от важната основна храна. Засищащата и богата на витамини грудка пътува от там до Европа с испанските конкистадори през XVI век. Днес има хиляди разновидности с широка гама от свойства, само малка част обаче са одобрени за търговско отглеждане. Какво се случва когато разрешението изтече? Един популярен сорт в Германия почти си отива, но фермерите се противопоставят.
„Непознатите земи”: Тайните на Перу - линиите в Наска и храните, за които не сте и чували
Преди 40 години, след като Карстен Еленберг поема фермата на родителите си в Германия, той преминава към биологично производство и семейният бизнес започва да се фокусира върху картофите. Днес той е специалист в отглеждането и съхранението на стари сортове. 60 досега.
Гледайте видеото от поредицата "Проект Бъдеще" на "Дойче веле".
Редактор: Цветина Петрова