Проверки на NOVA, извършени на 31 декември и на 3 януари, показват, че разликата за тип „Добруджа“ вече е поне 40 ст.
От новата година чувствителното поскъпване на хляба и тестените изделия вече е факт. С отпадането на нулевата ставка на ДДС, увеличението в магазините е минимум 20%.
Разчетите на финансовото министерство показват, че с връщането на 20% ставка Данък добавена стойност, в края на годината в бюджета ще влязат между 400 и 500 милиона лева. Против връщането на данъка обаче се обявиха и производителите, и потребителите, за които цените се оказаха твърде високи. Въпреки това, данните на Националния статистически институт показват, че в периода от 2020 до 2023 година, когато данъкът от 20% липсва, цената за килограм хляб „Добруджа” се е повишила средно със 80 стотинки.
Дни след връщането на ДДС ставката за хляба и брашното, цените на тестените изделия скочиха осезаемо
„Ние предлагаме 16 вида хляб. Повечето поскъпнаха с 50-70 стотинки, което е доста за джоба на хората с ниски и средни доходи. За мен също е проблем, аз всеки ден купувам хляб. Това е стока от първа необходимост и би трябвало да се запази нулевата ставка на ДДС”, коментира Божурка Желева, собственик на верига пекарни.
Как ще се отрази връщането на 20-процентното ДДС върху крайната цена на хляба
А хлебопроизводители дори прогнозират ново увеличение, за да компенсират по-високите разходи за заплати и сметки от новата година.
„Ще имаме реципрочно повече от 20% увеличение, защото заплатите скачат, както и разходите за електричество. Може би около 30 на сто нагоре ще отидат цените на хляб, закуски, кроасани и други изделия от брашно, на които се увеличава ДДС. Това винаги води до стрес, защото хлябът е най-важното в една къща. Голяма част от клиентите реагират остро, когато поскъпва“, заяви хлебопроизводителят Александър Йосифов.
В магазините в страната, оказва се, цените се увеличават с различни темпове.
В голяма верига магазини в столицата купуваме хляб „Добруджа” за 2, 39, в Монтана – за 1,90, но се очаква от понеделник да е 2,20, а във Варна – хляб „България” е 1,69 лева.
За да са поносими цените на най-важната част от трапезата- хлябът, производителите настояват да се върне нулевото ДДС.
„И заради увеличението и заради стабилност на пазара, сивата икономика. Приемаме, че хлябът е социална суровина и това трябваше да остане”, смята Александър Йосифов.
Според икономисти обаче 20 процента ДДС трябва да има, за да се попълни дупката в бюджета.
„Беше дадена тази отстъпка за известно време, но вече трябва да се върви към нормализиране. Още повече, че бюджетът има нужда от тези средства”, обяснява Петър Ганев от Института за пазарна икономика.