Снимка: iStock
Птичият грип изправи страната пред недостиг на яйца
Докато у нас яйцата поскъпват - в САЩ съвсем ги няма. Причината - птичият грип и инфлацията доведоха до рекордно високи цени и опразниха рафтовете в много магазини. Заради скъпите яйца и недостига им в магазинната мрежа Вашингтон ще внася яйца от Турция и Южна Корея. Докато това се случи обаче много хора поглеждат към алтернативи, които да включат в дневното си меню.
Птичият грип изправи САЩ пред остър недостиг на яйца. Кутия от 12 броя струва 10 долара. Затова и потребители, и търговци посегнаха към техни заместители. Най-популярният заместител е направен от боб мунг. Това е сорт на фасул, в който, също като в яйцата, има високо съдържание на протеин и фолиева киселина. Бобът мунг е достъпен за отглеждане и богат на незаменими аминокиселини, като същевременно предлага разнообразни хранителни ползи - нулево съдържание на холестерол.
“Накисвам ги за една нощ, след което ги блендирам. Толкова отдавна не съм яла яйца, че не знам дали вкусът им е същият. Но всеки, на когото ги сервирам, ако са сготвени до съвършенство, казва: „О, уау, това е страхотен омлет.“ Всъщност си мислят, че са яйца“, разказва Вийт Карън, веган инфлуенсър.
Епидемията от птичи грип в САЩ придобива нови размери
Вийт Карън е веган от 16-годишна и е посветила живота си на това да образова хората как да се хранят здравословно с растителни продукти. В канала си в YouTube често показва рецепти с боб мунг и други заместители на популярни животински продукти.
“Любимото ми е просто да ги сготвя и овкуся – мога да добавя гриловани зеленчуци и да направя вкусна салата, да сложа малко балсамов оцет, лимонов сок или друг оцет. Може да се правят бургери от боб мунг. Може да се приготвят колбаси, кюфтета, оризови топки – възможностите са безкрайни”, твърди Вийт.
В момента големите промишлени потребители на яйца в САЩ тестват протеиновия изолат от боб мунг и много скоро той може да се превърне в неотлъчен продукт във всеки хладилник. “Част от бъдещето на хранителната индустрия е връщане назад. Щом хората започнат да използват тези продукти ще осъзнаят, че могат сами да ги приготвят, без да купуват преработени храни”, посочва инфлуенсърката.
Редовната консумация на яйца намалява риска от сърдечносъдови заболявания
От миналата година фалшивите яйца от боб мунг бележат 17 процента ръст в продажбите, а подобни алтернативи намират все повече употреба в домакинствата.
Повече по темата гледайте във видеото.
Кореспондент: Галина Петрова
Редактор: Станимира Шикова