Имало опасност да зачестят случаите на "юмручното право"

Българският лекарски съюз (БЛС) срещу пръстовите отпечатъци в болниците. Организацията се обяви против новите правила и предупреди, че има опасност да зачестят случаите на „юмручното право” в лечебните заведения. 

По темата

Първа градска болница е едно от петте лечебни заведения, в които системата работи тестово от два дни. Тя ще стане задължителна след 1 октомври. Затова и в болницата регистрират пациентите срещу пръстов отпечатък единствено по тяхно желание. Според БЛС пръстовият идентификатор ще доведе напрежение, а най-потърпевши ще са медиците.

Изследване, преглед или прием в болница. Без значение каква медицинска помощ ще ни бъде оказана в лечебното заведение, след два месеца ще трябва да я удостоверяваме по новия начин.

Жулиета Иванова идва за консултация при очен лекар. На регистратурата не отказва предложението да даде пръстов отпечатък. Има обаче и пациенти, които все още не са съгласни да сложат показалеца си върху четеца.

Медиците гарантират, че болните няма да бъдат отпращани, но няма и как да ги лекуват на добра воля. Целта на новата система е да се спре течът в здравеопазването. От БЛС не са против контрола в здравеопазването, но са категорични, че това е работа на Здравната каса. Въпреки недоволството, съсловната организация все още не мисли за протести.

Междувременно въвеждането на пръстовия идентификатор доведе но нов протест. Той се организира в социалните мрежи и по план трябва да се проведе в понеделник пред здравното министерство. От сдружението на частните и общински болници, както и Центърът за защита правата в здравеопазването вече атакуваха системата в съда.