Вижте каква е нейната тайна на дъголетието

Най-възрастният човек на света италианката Ема Морано, родена още през 19 век, празнува 117 години. И продължава да се кълне в диетата си – 2 рохки яйца на ден.

Морано е родена през 1899-та, 4 години преди братята Райтс за пръв път да полетят с моторен летателен апарат, пише „Ройтерс”.

По темата

Морано хваща от три века, преживява 2 световни войни и надживява 90 италиански правителства.

СНИМКИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Приятели, съседи и нейният доктор я изненадаха с торта в малкия ѝ апартамент в град Вербания, където възрастната жена живее сама.

В интервю пред вестник „Ла Стампа” преди 5 години, Ема Морано разказа и част от историята на живота си. Като млада е била сгодена, но любимият ѝ загинал в Първата световна война. Тогава била принудена да се омъжи за мъж, когото не обича. Бракът им не бил щастлив. Двамата имали момченце, но то починало на 6 месеца. Морано изгонила съпруга си.

„Животът ми не беше толкова щастлив”, разказва пред „Ройтерс” възрастната жена. „До 65-годишна възраст работих в завод и това беше всичко”. И добавя: „Пеех, имах хубав глас”.

Тайната на дъголетието?

Докторът на Морано разказва, че когато се запознал с нея, тя ядяла по 3 яйца на ден – две рохки и едно пържено. Днес обаче е забавила темпото – яде само 2 яйца на ден, плюс много малко зеленчуци и малко плодове.

На партито по случай 117-тия ѝ рожден ден не е имало роднини, защото Морано е надживяла всичките си 8 братя и сестри.