Още в края на ноември той беше подложен на тежка операция

Врачанският митрополит Калиник почина тази нощ. Владиката се почувствал зле на 30 ноември. По спешност му е направена операция от рак на дебелото черво. Няколко дни по-късно изпаднал в кома и се наложило да бъде преместен в Правителствена болница, където състоянието му се подобрило.

Последно с него се виждали старозагорският митрополит Киприян и секретарят на врачанска митрополия отец Николай. Владиката бил неконтактен. Научили за кончината му рано тази сутрин.

Владиката ръководи Врачанската епархия повече от 40 години. Временно обаче задълженията му се изпълняват от Старозагорския митрополит Киприян.

Тленните останки на митрополит Калиник ще останат 3 дни в църквата „Свети Николай Чудотворец“, където хората от епархията ще могат да се простят с него. Погребението е в сряда. Гробът му ще бъде в двора на храма зад паметника на Христо Ботев, тъй като Калиник беше владика на Врачанска епархия през близо половината си живот.

До избирането на нов митрополит длъжността му вероятно ще заема Старозагорският митрополит Киприян, който дълго години беше един от доверените му хора и който го заместваше по време на боледуването му.

Светското име на митрополит Калиник е Димитър Райчев Александров. Роден е на 11.03.1931 г. в с. Мъглиж, Старозагорско. След завършване на основното си образование, през есента на 1947 г. е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 г. От м. септември същата година е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 г. По време на своето следване там е певец и диригент при столичния храм "Св. Богородица - Животворящ източник" в квартал "Подуене". След завършване на висшето си богословско образование е певец и диригент при старозагорския катедрален храм "Св. Димитър", а по-късно е счетоводител при Старозагорската митрополия и диригент на хора при старозагорския храм "Св. Богородица". На 06.06.1960 г. в Казанлъшкия манастир е постриган в монашество с името Калиник от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). След едномесечно послушание, на 10.07. с. г. в поморийския манастир "Св. Георги" е ръкоположен в йеродяконски чин от Левкийския епископ Партений. От м. септември 1960 г. до 1962 г. йеродякон Калиник е на богословска специализация в Московската духовна академия. На 07.06.1962 г. в Патриаршеския Богоявленски събор в Москва, с благословението на Св. Синод на БПЦ, е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий. След завръщането си в България, от 15.09.1962 г. е назначен за протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, която длъжност заема до 01.11.1970 г. Като такъв на 21.06.1964 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Софроний. От 20.07.1968 г. до м. септември 1969 г. архимандрит Калиник е на научна специализация в института в Босей, Лозана, а след това и в Берн и Женева, Швейцария. От 01.11.1970 г. той е игумен на Рилската св. обител, какъвто остава до 31.07.1971 г., а от 01.08. с. г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. На 06.12.1971 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, която длъжност заема до м. ноември 1974 г. На 27.10.1974 г. е избран, а на 10.11. с. г. е и канонически утвърден за Врачански митрополит.