Жана Ангелова има успешна кариера в Лондонското сити и Дубай преди да се завърне в родината

Хиляди са в очакване на масовия старт на кампанията по събиране на розовия цвят, който може да започне буквално до след ден. Разбира се основната причина за това е времето. Вече са ясни цените за бране на розовия цвят. 

Кампанията за събирането на цъфналия розов цвят през тази година се забавя с повече от половин месец - нещо, което не се е случвало от десетилетие. "Обикновено сме в пика на производството, работим 24 часа, 7 дни в седмицата. Тази година кампанията изключително много закъснява. В момента получаваме рози само от ранноцъфтящите региони в Пловдивско. Насажденията, които са в Карлово и Казанлък, все още не са започнали да цъфтят", твърди Жана Ангелова, розопроизводител и розотърговец.

9 500 евро за килограм розово масло е била миналогодишната цена. През тази година все още не е ясна, но се наблюдава повишаване на търсенето след двугодишния спад заради пандемията. Неизвестните в кампанията, обаче, все още са много.

Само за месец с брането и обработването на розата са нужни над 40 хиляди души. Трудностите, обаче, не отказват Жана. От Лондонското сити и топ мениджърски позиции в Дубай - тя се връща в България именно заради розата. Това става на чаша чай с арабски шейх, който я убеждава да инвестира в бранша.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.