Гръцкият вицепремиер предупреди, че ключовия пакет от мерки за по-големи съкращения, може и да не бъде приет

Гръцкият вицепремиер предупреди, че ключовия пакет от мерки за още по-големи съкращения, може и да не бъде приет от парламента. Днес депутатите трябва да започнат обсъждането на програмата за увеличaване на данъците и намаляване на разходите на стойност 28 милиарда евро през следващите 5 години.


Подкрепата им е нужна, за да може страната да получи следващия транш финансова помощ.


Вицепремиерът заяви, че твърде вероятно сега депутатите да подкрепят пакета от мерки. Той обаче предупреди, че втори подобен пакет, както и създаването на агенция за приватизация могат и да не бъдат гласувани от народните представители.


По думите му кабинетът ще срещне особени трудности при извършването на фискални реформи и за продажбата на държавни компании. Управляващите социалисти имат минимално мнозинство, като разполагат със 155 депутати в 300-местния парламент. Мерките обаче са изключително непопулярни и предизвикаха серия от протести и безредици в Атина. За утре пък синдикатите са свикали двудневна обща стачка.


В същото време Европейският съюз и Международният валутен фонд обсъждат отпускането на втори, отделен пакет финансова помощ, подобен на вече съществуващия в размер на 110 милиарда евро.