Пред Трибунала на ООН ще се изправи и вторият човек в режима на Пол Пот...

Днес в Камбоджа започва процесът срещу четирима бивши лидери на Червените кхмери. Пред Трибунала на ООН ще се изправи и вторият човек в режима на Пол Пот. Той ще отговаря за геноцид и престъпления срещу човечеството, извършени в периода 1975-а - 1979-а година, когато са избити близо 2 милиона души.  


Партийният идеолог Нуон Чеа, известен като Брат номер две, тогавашият държавен глава, външият министър и съпругата му - министър на социалните грижи са обвинени още във военни престъпления и редица други деяния по време на режима на Червените кхмери.


През първите четири дни от делото ще има само предварителни слушания и разпит на експерти и свидетели, но без да бъдат представяни доказателства. 


Анализатори коментират, че процесът може да продължи години. Затова се появиха опасения, че всички обвиняеми на възраст около 80 години, може и да не доживеят присъдата, тъй като здравословното им състояние е влошено. Те бяха арестувани през 2007-ма година и от тогава са в затвора.


Лидерът на маоисткият режим Пол Пот почина през 1998-ма година. Той беше свален от власт от виетнамските сили през 1979-та и от тогава се укриваше. Режимът му забрани религията, училищата и парите, в опит да създаде аграрна утопия.