Парламентът на Гърция се очаква днес да гласува нов план за ограничаване на бюджетните разходи...

Парламентът на Гърция се очаква днес да гласува нов план за ограничаване на бюджетните разходи, увеличаване на данъците и приватизация на държавни фирми.

 

Това е изискване на кредиторите към южната ни съседка, за да продължи финансовата помощ към нея.

 

Новите мерки срещат сериозна съпротива в страната, където продължават общонационалната стачка и протестите, които прераснаха в насилие. Повече от 45 души бяха ранени при размириците.

 

Парламентът на Гърция приема план, които цели да бъдат спестени 28 милиарда и 400 милиона евро. От приватизация се предвиждат приходи в размер на 50 милиарда евро.

 

Според експерти тези финансови очаквания не са реалистични и ще бъдат постигнати много трудно. Гърция обаче трябва да намали разходите си и да привлече приходи, за да продължи да получава международна финансова помощ.

 

Страната се нуждае от десетките милиарди евро, за да покрива задълженията по външния си дълг и да не обяви фалит. Очакваните нови ограничения са изключително непопулярни в южната ни съседка.

 

По призива на двата основни синдиката в страната продължава стачката, която почти парализира Гърция. Протестът пред сградата на парламента в Атина прерасна в насилие. Десетки са ранените, сред които и полицаи.