Фирмата-концесионер има право на 99.5 хектара. Оказва се обаче,че тя си е присвоила още 65.

За първи път правителство признава, че голяма част от пистите и съоръженията в ски зона Банско са незаконни.

Министърът на околната среда Нона Караджова обяви, че има намерение да предложи законодателни промени, които да легализират незаконно построеното от концесионера в Национален парк Пирин.

Според концесионния договор, фирмата-концесионер има право на 99.5 хектара.  Оказва се обаче, че фирмата си е присвоила още 65 хектара. За това нарушение са подавани многократни сигнали от неправителствени организации, дори от ЮНЕСКО. Малко по-късно, проверка на екоминистерството потвърждава оплакванията.

Екоминистърката добави, че другото решение е да се прекрати договора. Това според нея означава, че ски зоната може да бъде затворена за 5 години.

Незаконната площ е застроена със ски писти и съоръжения. Според природозащитните организации, щетите за бюджета са от 100 000 до 500 000 лева годишно. От Европейската комисия вече е стартирала наказателна процедура срещу България.

Срещу предложението на правителството застанаха и министрите на спорта Свилен Нейков, на икономиката - Трайчо Трайков и на регионалното развитие - Росен Плевнелиев.

\"Календар\" потърси за коментар и фирмата-концесионер, но никой не отговаряше на мобилните телефони, с които разполагаме.