Детето е от Германия, дошло със семейството си на почивка. Басейнът работел незаконно...

14-годишно момиче се удави в хотелски басейн в Златни пясъци, след като тръбата за филтриране буквално го засмукала. Детето е от Германия, дошло със семейството си на лятна почивка, а басейнът-убиец работел незаконно. От БЧК предупреждават, че опасност от подобен инцидент има в повечето басейни.

14-годишното момиче влиза в хотелския басейн в ранния следобед вчера, без да подозира за зловещата опасност, която го дебне. Приближава тръбата за филтриране и се оказва засмукано от вакуума, създаден от помпата, която осигурява циркулирането на водата.

Докато спасителят и хората наоколо разберат за случващото се, момичето се дави на метри от тях. По-късно е откарано в болница, в състояние на кома и през нощта умира.

След зловещия инцидент се оказва, че басейнът работел незаконно, защото не е приет от комисия по надлежния ред. От общината съобщиха за Нова телевизия, че срокът за приемането му изтича на 14 юли и до тази дата не би трябвало да функционира.

От общината уверяват, че злополучният вътрешен басейн е източен и вече не работи. Дали е така обаче не успяхме да проверим, защото охраната учтиво ни отпрати с обяснението, че нито управителят, нито спасителят били на работа.

В момента 2/3 от басейните не са открити и ние не знаем има ли спасител, оборудване, за съжаление половината от тях от годни вече въобще не ги откриваме. Това заяви Лавренти Силов, специалист \"Водно спасяване\" - БЧК – Варна.

Това обаче не значи, че басейните не работят. А неподалите заявление за откриване, няма от кого да бъдат санкционирани. От БЧК са притеснени, че опасността от засмукване на практика съществува във всеки басейн. Преди 2 години по идентичен начин загива момиче в Разград.

Прокуратурата тепърва решава срещу кое виновно лице ще повдигне обвинение, а от червения кръст съветват да внимаваме за опасностите в басейните.