Това обяви финансовият министър Симеон Дянков в интервюта за няколко световни медии...

България ще забави членството си в еврозоната. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков в интервюта за няколко световни медии.

 

След изказването му целият свят разбра, че България е пример за икономическа и финансова стабилност за цяла Европа.

 

Затова и решението на правителството е да забави процеса за влизането ни в еврозоната, защото ситуацията в момента е неясна.

 

Новите планове на кабинета са членството ни да се случи около 2015 година, или две години след първоначалните планове. Това има както своите ползи, така и своите негативи.

 

Най-големият плюс и според правителството, и според икономистите е, че ще можем да участваме активно, когато се взимат решения на политическо ниво, които и в момента засягат България.

 

По-ниските лихви вероятно са една от ползите, които всички очакваме с нетърпение – това може да се случи, след като се намалят финансовите рискове за страната, което се очаква след влизането ни в еврозоната.

 

Членството ни би трябвало да привлече и повече чуждестранни инвестиции, което от своя страна ще засили икономиката на страната. Изброените досега плюсове биха могли да се отразят положително и на търговията.

 

Относно очакваните негативи на първо място е опасенията от рязък скок на цените и твърде бавна промяна в доходите ни. По този въпрос има много спорове - ще се случи или не.

 

Фискалната стабилност на държавата ще бъде подложена на тест. С влизането в еврозоната ще се увеличат и държавните разходи, което би могло да повиши дефицита.

 

Най-големият разход - така нареченият европейски механизъм за стабилност. Той предвижда при подобни ситуации - като в Гърция, Португалия и други, страните от еврозоната да плащат определена сума за спасяването на страните в криза.