Междувременно, адвокатът на убиеца от Осло обяви, че клиентът му е психично болен

Адвокатът на убиеца от Осло обяви, че клиентът му е психично болен. Геир Липещад обаче беше категоричен, че е твърде рано да се каже, дали терористът ще пледира невменяемост.

В същото време с повече от 150 хиляди рози, вдигнати към небето жителите на Осло отдадоха почит на жертвите от двойния атентат в Норвегия. На пристанището в столицата дойдоха много хора, а митингът прерасна в шествие, наречено спонтанно \"Парадът на розата\".

За минути движението по основните пътища в Осло беше спряно. Престолонаследникът, който също присъства на шествието каза, че тази вечер улиците са пълни с любов. Сред хората не се забелязваше никакъв гняв към атентатора, подчертава агенция Франс прес.

Кметът на Осло пък отправи послание за надежда. \"Ще накажем виновния, но наказанието ще бъде - повече щедрост, повече толерантност, повече демокрация\", обяви градоначалникът.

Словата бяха последвани от музикални изпълнения, като националният химн беше подет на глас от всички. Завършекът на вечерта бе песента \"За младостта\", композирана в навечерието на Втората световна война и превърнала се в химн на антинацистката съпротива. След нея хората се разотидоха, оставяйки стотици букети.