По време на акцията ще бъдат проверявани и служителите на ВиК...

Масови акции срещу крадци на вода започнаха в Хасково. Причината е огромната разлика между доставяната и платената вода от местното ВиК-дружество.


Заради течове и нерегламентирано ползване се губят над половината кубици. От дружеството погнаха и собствените си служители, за които има съмнение, че бездействат срещу кражбите на вода.


Въпреки усилията си, контрольорите от ВиК не винаги могат да докажат нарушенията. Причината е, че водопроводната мрежа често се оказва \"Тъмна Индия\" и за самите тях. В градската градина на Харманли, строена преди повече от век, никой няма представа как са свързани тръбите от ВиК и от помпата в близкия кладенец.


Оказа се, че за два месеца водомерът е навъртял 1500 кубика вода. Според наемателя това не мое да е вярно, тъй като пълнел двата басейна в парка от кладенеца.


Контрольорите от ВиК са добре запознати с най-популярните начини за кражба на вода.


Нарушителите стават все по-изобретателни и използват различни блокиращи устройства във водомерите. По селата пък направо се свързват към тръбите преди измерващото устройство.


По време на акцията ще бъдат проверявани и служителите на ВиК. Ако се установи, че някой от тях не е работил и е допуснал кражби на вода, той ще бъде уволнен.


Проверките ще засегнат най-вече служителите по селата, които са едновременно и майстори, и инкасатори. Резултатите от акцията ще са ясни след месец.