От ООН приканват Израел да излезе с декларация, в която да изрази съжаление...

Израелският щурм срещу хуманитарната флотилия за Ивицата Газа през 2010 година е неразумен и прекомерен, се казва в доклад на ООН.

 

В документа обаче се добавя, че флотилията, съставена от шест кораба, е действала непредпазливо, като се е опитала да пробие морската блокада над Ивицата Газа.

 

Разследващите отбелязват, че израелските командоси, извършили щурма, са срещнали организирана и яростна съпротива от група пътници.

 

Експертите от ООН приканват Израел да излезе с декларация, в която по подходящ начин да изрази съжалението си за операцията срещу флотилията, при която загинаха 9 души.

 

Освен това се препоръчва на Тел Авив да изплати обезщетения на семействата на 8-те убити турци и на убития германец от турски произход, както и на ранените при щурма пропалестински активисти.

 

От ООН обаче не пропускат да подчертаят, че \"Израел е изправен пред една действителна заплаха за сигурността си от страна на въоръжените групировки в Газа и в тази връзка морската блокада на Ивицата Газа е наложена в съответствие на изискванията на международното право като законова мярка за сигурност, така че да се попречи на проникването на оръжия в Ивицата по море\".