Възможно е Палестина да получи статут на \"държава наблюдател\".

В Ню Йорк започна 66-ата сесия на Общото събрание на ООН. Основните точки в дневния ред са четири – мирно уреждане на споровете, реформиране на Общото събрание, по-ефективно предупреждение и реагиране при стихийни бедствия и устойчиво развитие. С най-голям интерес обаче се чака решението за статута на Палестина.

Откривайки сесията, председателят на Общото събрание Насър Абдулазиз ал Насър не спомена пряко намерението на палестинската автономна власт да внесе в ООН искане за признаване на палестинска държава, която да стане член на организацията. На въпрос дали е получил такова искане от президента на палестинската автономия Махмуд Абас, Насър отвърна, че палестинците трябва да вземат решението. \"Засега няма нищо. Нека изчакаме да видим какво ще се случи\", обяви председателят на Общото събрание.

Ако подобно искане стигне до Съвета за сигурност, Съединените щати със сигурност ще наложат вето. Дипломати в ООН заявиха, че страните-членки са склонни да дадат на Палестина статут на \"държава наблюдател\", какъвто към момента има само Ватикана. Наблюдатели са още Европейският съюз и Организацията за освобождение, която представлява палестинския народ в световната организация.