На срещата вече беше съгласуван Пактът за повишаване на конкурентоспособността на съюза

Продължава неофициалната извънредната среща на Съвета по икономическите и финансовите въпроси на Европейския съюз в полския град Вроцлав. Днес финансовите министри на страните членки на Евросъюза обсъждат проблемите на финансовата стабилност и реформирането на финансовия сектор.


На срещата вече беше съгласуван Пактът за повишаване на конкурентоспособността на съюза – новите норми за икономическо управление,  които ще влязат скоро в сила. Министрите са се договорили да внесат промени в законодателството на Европейския съюз, които ще засилят ролята на Съвета по икономическите и финансовите въпроси при вземането на решения, що се отнася до превантивната част на Пакта за стабилност и растеж.


Ще бъде разширен диалогът между европейските институти по макроикономическите въпроси, ще се установи надзор в рамките на процедурата по контрол на икономиките в страните с дефицит.


Очаква се Пактът да бъде предложен за гласуване в европарламента през септември, а министрите на финансите официално да го одобрят на заседанието си на 4 октомври.