Премълчавани досега истории и истини за йерархията и сексуалността в затвора...

В първата събота на октомври социалният ъндърграунд \"Отечествен фронт\" е отново в затвора за един ужасен и труден разговор за това, което се случва там и се е превърнало в правило. \"Изграждаме образа и биографията на един човек. Той се казва Симеон или Мони, на 31 години.\" – разказва Мартин Карбовски. – \"Това е светлата същност на Мони. От другата страна на огледалото има друг човек. Той се казва Моника. Така викат на Мони в затвора – викат му Моника Люински. Очарователният мошеник е момичето на затвора.\"

 

Затворът отвътре. Най-лошото, което досега сме чували е романтична приказка в сравнение с действителността, за която разказва без много свян нашият вътрешен човек Мони, по-известен във варненския затвор като Моника Люински. Отвътре нещата са по-страшни, но са страшни само за нас, отвън! Вътре нещата, за които Мони разказва, са нормални.

 

\"Не търсим сензация. Но днес, когато попаднеш в затвора, всъщност не попадаш на хора и не ставаш човек. Ставаш Моника!\" – коментира Карбовски. – \"Ако живеехме в друг свят, поуката от тази история щеше да бъде някой някъде да спре това, което превръща Симеон в Моника. Но ние живеем в друг свят. Свят, в който не искаме да знаем истината. И поуката в нашия свят е – не попадайте в затвора! Просто бъдете добри и прекрасни хора, които никога няма да научат подробностите от човешката история на Моника. Но има и нещо друго – трябва да ни пука мъничко за Моника! Дехуманизацията е част от общия ни провал. Ние много често не сме хора и когато някой ви го покаже, вие се опитвате да биете по приносителя на лошата новина. Но дехуманизацията е епидемия! Обезчовечаване. Някой трябва да го спре! Започнете от затвора. Там, където никога няма да попаднете!\"