От началото на 2012 година и капитани и моряци ще бъдат проверявани за алкохол с дрегер.

От началото на 2012 година и капитани и моряци, подобно на шофьорите по пътищата, ще бъдат проверявани за алкохол с дрегер. Контролът ще се извършва от инспекторите на морската администрация. Дрегерите, с които ще се прави проверката на екипажите, вече са там. През седмицата парламентът прие на първо четене внесените от министерски съвет промени в кодекса на търговското корабоплаване.

От януари 2012 година на проверката ще бъдат подлагани при влизане и излизане в българските пристанища екипажите, които са пряко заети с управлението на кораба в момента.

Резултатите не бива да показват концентрация на алкохол в дъха повече от 0.5 промила или в кръвта повече от 0.25 мг/л.

Морски вълци с дългогодишен опит разказват, че в западните флотилии забрана алкохол и наркотици да се внасят на корабите има от поне 20 години. В Черно море контролът ще е труден

Забраната за алкохол ще важи и за управляващите малки лодки. Ако бъде измерено количество алкохол над допустимите стойности, моряците ще бъдат глобявани с 200 лева, ако е за пръв път и  6 месеца отстраняване от работа. Ако е за втори път, тогава глобата е 500 лева и 1 година отстраняване.