Франция и Германия настояха за спешно ускоряване на мерките за излизане от кризата.

Лидерите на Франция и Германия настояха за спешно ускоряване на мерките за излизане от кризата в Еврозоната. Президентът Никола Саркози и канцлерът Ангела Меркел бяха категорични, че споразумението за по-строги бюджетни правила трябва да бъде подписано до 1-ви март от всички държави-членки на съюза с изключение на Великобритания.

На среща в Берлин, Меркел и Саркози обявиха, че преговорите по споразумението за бюджетна дисциплина вървят добре. Двамата изразиха готовност да ускорят плащанията, които държавите им ще направят в постоянния спасителен фонд на Еврозоната.

Срещата Меркел-Саркози се проведе в момент, когато еврото достигна най-ниското си ниво спрямо долара от 16 месеца насам. В същото време страховете от евентуален фалит на Гърция отново се възродиха. Според някои информации, Международният валутен фонд е изразил притеснения около способността на Атина да намали дълговете си в дългосрочен план. По този повод германският канцлер Ангела Меркел призова южната ни съседка за спешно прилагане на реформите, като намекна, че в противен случай Гърция може и да не получи поредния транш от спасителния заем. Канцлерът обаче отрече спекулациите, че Атина може да бъде изгонена от Еврозоната.

Анализатори изразиха оптимизъм от срещата в Берлин, като не пропуснаха да отбележат, че двамата лидери са оставили настрани разногласията си по въпроса за въвеждане на данък върху корпоративните транзакции.