Няколко хиляден протест на опозицията е насрочен за днес следобед в центъра на Москва.

Опозицията не признава изборните резултати и готви свой протест в центъра на Москва днес. Още по темата от специалните пратеници на Нова в руската столица Ина Гълъбова и Димитър Василев.

 

Няколко хиляден протест на опозицията е насрочен за днес следобед в центъра на Москва. Разрешение за него получиха както комунистите на Генадий Зюганов, така и представителите на други партии и движения, извън официален Кремъл.

 

Още вчера Зюганов обяви, че не признава резултатите от президентския вот заради изборни нарушения. Едно от споменатите беше гласуването на над 6 хиляди немосковчани в избирателните секции в Москва. Стотици автобуси от различни краища на Русия превозиха симпатизанти на Владимир Путин до Москва.

 

Неофициално някои признават, че този вид туризъм е бил организиран от работодателите им. Твърди се, че служителите на руските пощи от такива отдалечени краища като Карелия и Нижний Новгород са били задължавани да пътуват до Москва. Съгласни да бъдат интервюирани бяха само тези, които пътуваха по собствена воля.

 

36 хиляди полицаи осигурят охраната и реда в руската столица, както във вчерашния изборен ден, така и по време на днешния протестен митинг на опозицията. На Пушкинския площад довечера ще дойде и друг от неуспелите кандидат-президенти, милиардерът Михаил Прохоров. Намеренията на протестиращите са хванати за ръце да се насочат към Кремъл. За новините на Нова от Москва И.Г.

 

Всичко за събитията в Русия след проведените избори, очаквайте на живо от Москва тази вечер в Новините на Нова от 19 часа.