Обама предупреди Иран да не изпробва решимостта на Съединените щати...

Обща позиция за решителни действия срещу иранската ядрена програма изразиха Съединените щати и Израел в навечерието на срещата между американския президент Барак Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху. Пред Американско-израелския комитет по обществени отношения Обама беше категоричен, че Вашингтон няма да се поколебае да атакува Иран с военни средства, за да му попречи да се сдобие с атомно оръжие.
   
Американският държавен глава обаче побърза да уточни, че към момента Техеран не разполага с ядрено оръжие и войната срещу Техеран не трябва да се счита за приоритетно решение на проблема. Обама поиска от Израел повече време за въвеждане на санкции, които още по-силно да изолират Иран и изключи вероятността за едностранен израелски удар срещу ирански ядрени обекти.

\"В името на сигурността на Израел, на САЩ и на мира и сигурността в света, сега не е време за заплахи. Сега е време да засилим натиска и да поддържаме широката международна коалиция, която изградихме\", заяви Барак Обама.   

Все пак Барак Обама предупреди Иран да не изпробва решимостта на Съединените щати, цитирайки думите на президента Тиодор Рузвелт, че \"говори меко, но държи голяма тояга\". Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази задоволството си от речта на Обама и благодари на Вашингтон за подкрепата в борбата за недопускане на ядрено въоръжен Иран.