Различията за това как да се попречи на Техеран да разработва ядрени оръжия обаче не са напълно изгладени

Американският президент Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху се разбраха да координират действията си по кризата с Иран. Различията за това как да се попречи на Техеран да разработва ядрени оръжия обаче не са напълно изгладени. Бенямин Нетаняху направи посещение във Вашингтон на фона на растящото напрежение в отношенията между Запада и Иран.

 

Израелският премиер увери президента Барак Обама, че Израел не е взел решение дали да атакува ядрените обекти на Иран. Бенямин Нетаняху обаче не даде знак, че е отстъпил от възможността за военни действия.
Барак Обама призова за повече време, за да могат международните санкции срещу Техеран да постигнат ефект, но подчерта, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Израел.

 

„Както съм заявил многократно, връзките между нашите две страни са неразрушими. Моят личен ангажимент към сигурността на Израел, какъвто е бил и на предишните обитатели на Овалния кабинет, е твърд като скала. При всяка наша среща с министър-председателя съм заявявал, че Съединените щати ще подкрепят Израел, когато става дума за неговата сигурност\", подчерта Обама.

 

Въпреки че двамата лидери се опитаха да демонстрират солидарност по време на срещата си в Белия дом, най-ясният сигнал, че Израел може да действа на самостоятелно е било настояването на Нетаняху, че еврейската държава трябва да бъде \"господар на съдбата си.\"