Информацията за платените суми дойде от роднини на загиналите и местни лидери...

Американските власти са изплатили парично обезщетение на семействата на убитите от стрелбата на войник от САЩ в афганистанската провинция Кандахар. Информацията за платените суми дойде от роднини на загиналите и местни лидери.

 

За всеки убит са били изплатени 46 хиляди долара, а на ранените - по 10 хиляди долара. От посолството на Съединените щати в Афганистан отказаха коментар по въпроса, като го прехвърлиха към командването на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ).

 

Говорител на ИСАФ обаче заяви, че не е в състояние нито да потвърди, нито да отрече изплащането на обезщетения или техния размер. Той е подчертал само, че политиката на ИСАФ не включва изплащане на обезщетения при бойни операции или свързана с тях дейност.

 

В петък към репатрирания в САЩ Робърт Бейлс бяха предявени обвинения в 17 предумишлени убийства и други обвинения. Първоначалните информациите от Афганистан сочеха, че убитите в двете села са 16. До момента не е ясно откъде идва тази разлика в броя на жертвите.