Той бе предложен от посредника Кофи Анан...

Сирия прие мирния план на ООН, предложен от посредника Кофи Анан. Самият той заяви, че документът е основна стъпка за прекратяване на насилието. 

 

Анан обаче подчерта, че прилагането му на практика е ключово. Позицията на сирийската опозиция е, че наблюдателната мисия, която планът предвижда, само дава още време на президента Башар Асад.

 

Планът на Кофи Анан не поставя краен срок, нито призовава държавния глава да се оттегли. Документът настоява за прекратяване на насилието под наблюдението на ООН и изтегляне на правителствените войски и тежки оръжия от населените райони.

 

Планът изисква ежедневно двучасово прекратяване на огъня, за да бъде осигурена хуманитарна помощ. Предвижда се освобождаване на арестуваните по време на бунта и допускане на журналисти на територията на Сирия.

 

Междувременно стана ясно, че сирийските сили за сигурност са навлезли за кратко в Ливан. Дамаск обясни, че са влезли в престрелка с въоръжени бунтовници.

 

Сирийската телевизия съобщи, че президента Асад е посетил град Хомс, който пострада тежко при сраженията. На кадрите се вижда държавният глава, който разглежда отломките и дава нареждания за бързото възстановяване на сградите.