Заради замърсяването местната „Топлофикация” има издадено предписание за спиране на един от генераторите...

Жителите на Перник може да останат без парно и топла вода. Причината е, че местната „Топлофикация" така и не е изградила необходимата сероочистваща инсталация. Заради замърсяването на околната среда над допустимото има издадено предписание един от парогенераторите да бъде спрян.

Повече от 20 хил. домакинства в града ползват услугите на „Топлофикация Перник" . Но въпреки издаденото предписание, от местната топлофикация нямат намерение да спират работа.  Все пак паралелно ще започнат да строят сероочистната инсталация. Перничани обаче са притеснени.

 

От общината са категорични, че предписанията за намаляване на вредните емисии трябва да се спазват. Въпреки намеренията да се изгради необходимата инсталация, при тях така и няма постъпили документи за такова строителство. Директорът на „Топлофикация' отказа коментар.

 

Кметът  на Перник Росица Янакиева също изказа притеснението си, тъй като почти 2/3 от домакинствата в града са на централно отопление, в това число всички обществени сгради, училища и болници. Ако строителството не успее в рамките на летния сезон, перничани ще трябва да търсят алтернатива за отопление през есента и зимата.

Репортер: Иван Черкезов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.