Мярката е в отговор на масовите убийства в сирийския град Хула и продължаващото насилие...

Временно управляващият посолството на Сирийската арабска република в София е уведомен с нота от Външно министерство, че трябва да напусне българия, в следващите 72 часа.

Още няколко страни, сред които Франция, Германия, Великобритания и Съединените щати предприеха същата мярка в отговор на масовите убийства в сирийския град Хула и продължаващото насилие срещу цивилни граждани.

Освен официалната нота към временно управляващият посолството на Сирия у нас външното ни министерство взе решение за временно преустановяване дейността на българското дипломатическо представителство в сирийската столица.

Наблюдателите на ООН в Сирия са установили, че повечето от избитите 108 души преди дни в град Хула са били екзекутирани. Разследването на ООН е показало, че цели семейства са били убити в домовете им при клането в Хула миналата седмица.

Междувременно, посредникът на ООН за Сирия Кофи Анан е заявил на сирийския президент Башар Асад, че за успех на мирния план се изисква спиране на насилието и освобождаване на арестуваните за участие във въстанието.

Специалният пратеник на ООН и на Арабската лига се срещна с Башар Асад, за да изрази пред него голямата тревога на международната общност от насилието в Сирия и по-специално от неотдавнашните събития в град Хула.