Енергийният регулатор на страната дължи огромни суми на доставчици...

 

Гърция е на прага на срив на електропреносната и газовата си система, а енергийният регулатор на страната РАЕ свиква идната сряда извънредна среща за избягване на колапс, информира Ройтерс.

 

Решението на РАЕ е предизвикано от писмо на газовата компания „Депа" от 31 май, в което се заплашва да бъде прекъснато снабдяването на производителите на електричество, ако не се разплатят за доставките. Затова генералният директор Никос Василакос събира техни представители на спешна среща, тъй като в противен случай страната ще се окаже в режим на тока в дните непосредствено преди поредните извънредни парламентарни избори на 17 юни.

Според източник от енергийните среди ДЕПА няма средства да върне дълга си от близо 120 млн. евро на италианската компания „Ени", турската „Ботас" и най-вече на руската "Газпром", доставяща около 80% от ползвания в страната газ.

 

Ако „Депа" остане без пари, независими производители като „Елдилсон", „Митилинеос", „Херон" и „Коринт Пауър", покриващи около една трета от енергийните нужди на страната, ще бъдат принудени да спрат работа.

 

В този момент операторът на електропреносната мрежа „Адмие" ще трябва да въведе режим на ток, за да не се разпадне цялата система и да се стигне до тотално прекъсване на електрозахранването в Гърция. Подобна криза би ударила не само гърците, но и началото на туристическия сезон, който е сред основните източници на валута за икономиката.

 

Гърция може да остане без електричество по-късно тази година, ако международните кредитори не позволят спешна финансова помощ за производителите на електроенергия, за да могат да купуват гориво, заяви ръководителят на Държавната енергийна компания („ППС") Артурос Зервос в интервю за Ройтерс.

 

Причината е дупката от повече от 300 милиона евро в сметките на държавната компания „Лаге", която действа като координатор за преноса на електроенергия. Заради големите си дългове „Лаге" не може да възстанови разходите на независимите производители на електроенергия.