Ходът на сирийските власти е отговор на прогонването на сирийските дипломати...

 

Сирия обяви за персона нон-грата ръководителите на 17 дипломатически представителства, включително и българския Шарже д'афер в страната. Ходът на сирийските власти е отговор на прогонването на сирийските дипломати от 13 държави миналата седмица, като протест срещу масовото убийство в град Хула.

 

Сред обявените за „персона нон грата" дипломати са пратениците на Съединените щати, Великобритания, Германия и Франция. От външното министерство на Сирия обявиха, че се надяват, че държавите чиито посланици са обявени за нежелани ще променят своя тон и поведение и нормалните дипломатически отношения ще бъдат възстановени в най-скоро време.

 

Според международните наблюдатели до нормализиране на отношенията едва ли ще се стигне скоро. Голяма част от посолствата на 17-те държави в Дамаск вече бяха без посланици. Дипломатите бяха отзовани в своите страни от съображения за сигурност.

 

Съединените щати отзоваха своя посланик още през октомври. Посланикът на Великобритания беше върнат у дома през март, а френският през месец май.